Proste przepisy kulinarne dla tych, co dbają o zdrowie, chcą się nauczyć zdrowego gotowania, zrzucić zbędne kilogramy. Przepisy pozwolą Wam odkryć głębię i różnorodność smaków natury, dzięki czemu gotowe, przetworzone produkty wydadzą się Wam niesmaczne i nieciekawe.
wtorek, 26 marca 2013
Chleb bez mąki - migdałowo - kokosowy
Potrzebujemy:
40g siemienia lnianego - ziarna,
300g mielonych migdałów,
15g zmielonych wiórków kokosowych,
1/4 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
4 jaj,
3 łyżki (ok 40g) oleju kokosowego,
25g miodu,
15g octu jabłkowego
Wykonanie:
Mieszamy migdały, kokos, sól, sodę i siemię w misce.
Dodajemy resztę składników, wszystko dobrze mieszamy.
Całość umieszczamy w małej formie do pieczenia.
Pieczemy w 180C przez 45 - 50 minut.
Cały chleb ma 2728 kcal, nie zjadamy od razu ;)
Tu jeszcze jedno zdjęcie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A jak wygląda taki chleb? Masz może zdjęcie?
OdpowiedzUsuńmam
UsuńWygląda świetnie!! Myślałam, że to pierwsze zdjęcie to normalnego chleba z mąki!
UsuńNo właśnie to zasługa octu
UsuńWypróbuje w najbliższym czasie. Mam nadzieje, że nie będzie taką porażką jak ten na zakwasie, który mi się totalnie nie udał.
OdpowiedzUsuńM.
Jeśli nie wyrósł i wyszedł twardy, to tak już jest z chlebem bez drożdży podczas pierwszego pieczenia.
UsuńOdkładaj zawsze zakwas na później, kolejny wypiek jest o wiele lepszy, a trzeci i dalsze to już konkretne chlebki :)
Ten chlebek to mistrzostwo świata - wyszedł świetny! :) Jak jeszcze mi powiesz, jak zrobić taki bez jaj, to będziesz moim Bogiem! ;) :P
OdpowiedzUsuńfantastyczny, ale bomba kaloryczna jak nic, dużo tłuszczu i dużo białka, z takim chlebem też trzeba uważać;P raczej jako słodkie drugie śniadanie i słodki deser;), ale przetestuje bankowo:D
OdpowiedzUsuń