niedziela, 3 marca 2013

Soczewica jako jedna z najbardziej odżywczych potraw

Soczewica - w wielu krajach stanowi podstawowy składnik posiłków. Przeciwutleniacz, bogate źródło białka, witamin B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, K, wapnia, jodu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku. Jako źródło białka pomaga nam utrzymać zdrowe włosy, zęby, skórę i paznokcie. Wraz z witaminami z grupy B i selenem pomaga usprawnić układ odpornościowy.
Jest także dobrym źródłem roślinnych estrogenów, które łagodzą objawy menopauzy.
Soczewica posiada dużo błonnika, co pomaga w utrzymaniu zdrowego układu wydalniczego.
Wpływa pozytywnie na układ krążenia, normalizuje poziom cukru we krwi, przez co jest doskonałym wyborem dla cukrzyków.
Sport:
Dostarcza zdrowej porcji węglowodanów złożonych, które wolno rozkładają sie na cukry proste. Jest dobrym wyborem przed wysiłkiem fizycznym gdyż energia uwalniana jest powoli, co zwiększa naszą wytrzymałość. Porcja soczewicy zjedzona 3-2 godziny przed wysiłkiem fizycznym daje więcej wytrzymałości niż inne węglowodany. Zawartość tłuszczu jest niewielka więc soczewica jest lekkim i łatwo trawionym posiłkiem.
Samopoczucie:
Wpływa pozytywnie przez zawartość w niej kwasu foliowego, witaminy podnoszącej poziom energii, niezbędnej przy produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika w mózgu związanego z uczuciem szczęścia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz