wtorek, 26 marca 2013

Chleb bez mąki - migdałowo - kokosowy



Potrzebujemy: 

40g siemienia lnianego - ziarna,
300g mielonych migdałów,
15g zmielonych wiórków kokosowych,
1/4 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
4 jaj,
3 łyżki (ok 40g) oleju kokosowego,
25g miodu,
15g octu jabłkowego

Wykonanie:
Mieszamy migdały, kokos, sól, sodę i siemię w misce. 
Dodajemy resztę składników, wszystko dobrze mieszamy. 
Całość umieszczamy w małej formie do pieczenia.
Pieczemy w 180C przez 45 - 50 minut.

Cały chleb ma 2728 kcal, nie zjadamy od razu ;)


Tu jeszcze jedno zdjęcie




8 komentarzy:

  1. A jak wygląda taki chleb? Masz może zdjęcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda świetnie!! Myślałam, że to pierwsze zdjęcie to normalnego chleba z mąki!

      Usuń
    2. No właśnie to zasługa octu

      Usuń
  2. Wypróbuje w najbliższym czasie. Mam nadzieje, że nie będzie taką porażką jak ten na zakwasie, który mi się totalnie nie udał.
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie wyrósł i wyszedł twardy, to tak już jest z chlebem bez drożdży podczas pierwszego pieczenia.
      Odkładaj zawsze zakwas na później, kolejny wypiek jest o wiele lepszy, a trzeci i dalsze to już konkretne chlebki :)

      Usuń
  3. Ten chlebek to mistrzostwo świata - wyszedł świetny! :) Jak jeszcze mi powiesz, jak zrobić taki bez jaj, to będziesz moim Bogiem! ;) :P

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny, ale bomba kaloryczna jak nic, dużo tłuszczu i dużo białka, z takim chlebem też trzeba uważać;P raczej jako słodkie drugie śniadanie i słodki deser;), ale przetestuje bankowo:D

    OdpowiedzUsuń