piątek, 12 kwietnia 2013

Burgery wegetariaskie z kaszy i ciecierzycy




- torebka kaszy gryczanej lub jeczmiennej, ugotowana
- 4 ząbki czosnku,
- puszka wypłukanej, odsączonej ciecierzycy,
- 1 duża utarta marchew,
- 2 zielone cebulki, cienko pokrojone (razem zieloną częścią) lub szczypiorek,
- 2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,

Czosnek wrzucamy do miksera razem z ciecierzycą i dokładnie mielimy. 
Przekładamy do miski i łączymy z tartą marchwią, zieloną cebulką (szczypiorkiem), kminkiem, pieprzem cayenne i solą. 
Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski i całość mieszamy.
Z masy formujemy burgery o grubości ok. 2cm.
Oliwę podgrzewamy na patelni i smażymy burgery po ok. 3 minuty na stronę.

Z przepisu wyjdą 4 burgery, każdy po 345 kcal

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-ratatouille-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie eksperymenty w gotowaniu w tworzeniu nowych lekkich przepisów, inspiracja najlepsza jest na blogach :) ale też kopalnia wiedzy jest https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń