poniedziałek, 21 stycznia 2013

Owsianka...jak polubić płatki owsiane :)

Przez większość życia unikałam owsianki jak tylko się dało, przeciez to "bleee"...
Aktualnie jest to jedno z moich ulubionych śniadań. Polecam je każdemu aby sprobówał, szczególnie zagorzałym przeciwnikom, którzy mogą mile się zaskoczyć :)


Potrzebne będą:
- płatki owsiane 40g;
- 4 łyżki mleka, ja daje kokosowe dla smaku, ale może byc zwykłe (nie UHT);
- cynamon, nawet 1 łyżeczka jak ktoś bardzo lubi;
- 1 lub 1/2 banana;
- 1/2 lub 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka lub wiecej masła orzechowego niesłodzonego;
- woda przegotowana.

Wykonanie:
Gnieciemy banana widelcem w miseczce.
Płatki w garnuszku zalać przegotowaną lub filtrowaną woda, postawić garnek na małym ogniu.
Dodajemy miód, masło orzechowe (przepis na masło tutaj), cynamon i mieszamy, jak wszystko nieco zgęstnieje dolewamy mleka i mieszamy aż wszystko bedzie ciepłe.
Wylewamy do miski na rozgniecionego banana.

454 kcal - pełna porcja z całym średnim bananem 118g, 1 łyżeczką miodu, 4 łyżkami mleka kokosowego pelnotłustego i 10g masła orzechowego.
Za dużo ?
Użyj tylko 1/2 banana, a zamiast pelnotłustego kokosowego mleka użyj krowiego poltłustego i porcja ta będzie zawierać tylko 318 kcal

1 komentarz:

  1. Fajnie, że podajesz alternatywne rozwiązanie, eliminujesz tym samym pytania typu : a czy może być pół banana, a czy może być truskawka :)
    będę korzystać z przepisów, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń