Owsiane flapjacki |
- 1 duży banan;
- 250g płatków owsianych;
- 80g cukru nierafinowego (np. brązowy);
- 100g masła (lub np. 80g masła i 20g masła orzechowego);
- pół łyżeczki soli;
- ekstrakt np. waniliowy, migdałowy, cytrynowy (opcjonalnie);
- dodatki np. rodzynki, posiekane orzechy.
Banana rozgniatamy widelcem w większej misce.
Na ogień stawiamy mniejszy garnek, do którego wrzucamy cukier, masło i ekstrakt, mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
Do banana dosypujemy płatki, sól oraz dodatki i mieszamy.
Wlewamy następnie zawartość garnka i wszystko ponownie mieszamy.
Zawartość miski przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką poczym wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C na 16-18 minut.
Całość: 1730 kcal z 45g rodzynek, co nam daje 216 kcal na baton (jeśli podzielimy na 8 batonów)
Zastepując masło niskotłuszczowym miksem zaoszczędzamy 500 kcal. Nie polecam jednak ze względu na zawartość tłuszczy trans i innych nieciekawych "wynalazków", więc jeśli nie zależy Tobie na obcinaniu kalorii użyj pełnowartościowego masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz