Szybkie burgery z tuńczyka w wersji niskowęglowodanowej - tylko 2g węglowodanów na całą porcję 2 szt.
Jest to również danie wysokobiałkowe, idealne podczas redukcji. Jeśli nie odchudzasz się możesz zjeść je w bułce z mąki pełnoziarnistej.
- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 1 jajko;
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego (ewentualnie mąki pełnoziarnistej);
- przyprawy: sól, pieprz i reszta wedle uznania;
- zioła wedle uznania, np. bazylia, oregano
- można dodać zmiażdżony czosnek lub pokrojony szczypiorek, cebulę.
Wykonanie:
1. Mieszamy wszystko widelcem
2. Patelnie teflonową pokrywamy cienką warstwą oliwy lub innego tłuszczu. Masę tuńczykową dzielimy na pół i przekładamy na rozgrzaną patelnię furmując dwa burgery.
3. Smażymy z drugiej strony i gotowe.
Dwa burgery to:
248 kcal, 10g tłuszczu; 31g białka, 2g węglowodanów i 2g błonnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz