środa, 27 lutego 2013

Cynamon - dar godny króla

Cynamon od antycznych czasów był bardzo chwalony, mówi się, że wojny były rozgrywane o niego.
Indie używają go od wieków, dziś jest jedną z najważniejszych przypraw na świecie.




Cynamon jest bogaty w witaminy B2, B3, B5, B6, E, K, wapń, jod, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, cynk, błonnik.
Jest rozgrzewający, pomocny przy problemach trawiennych, takichjak nudności, wymioty i biegunka, a także przy bolących stawach i innych objawach infekcji wirusowych takich jak grypa i przeziębienie. Rozgrzewa organizm przy gorączce powodując pocenie się pomagając w ten sposób ją zwalczyć. Można go używać także na krwawiące dziąsła i jako płukanka do ust by zwalczyć nieprzyjemny oddech.
Naukowcy odkryli dobroczynny wpływ cynamonu na mózg i nastroje. Jego wyrazisty zapach korzystnie wpływa mózg wywołując lepszą uwagę i skupienie. Dowiedziono, że pozytywnie wpływa na naukę pomagając studentom przed egzaminami.
Aromatyczne związki policykliczne w cynamonie regulują poziom cukru we krwi, przez co zapobiegają huśtawkom nastroju, nawet po wysiłku fizycznym, kiedy to zwykle opada poziom cukru i kiedy to pierwsze co chcemy zrobić to chwycić po baton czy inną słodką przekąskę.
Malutka dawka- nawet pół łyżeczki dziennie - np dodana do płatków śniadaniowych lub do posłodzenia ziołowej herbaty może zrobić różnice i pomóc kontrolować cukrzycę typu II.
Cynamon ma również działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Pomaga kontrolować rozrost w organiźmie grzyba typu candida albicans powodującego kandydozę i pleśniawkę.
Ta potężna przyprawa jest też dobra na zdrowe serce i układ krążenia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz