czwartek, 14 lutego 2013

Brązowy ryż z warzywami

Brązowy ryż jest bogaty w witaminy z grupy B. Świetnie nadaje się do mięs i ryb, ale można jeść go jako danie wegetariańskie tylko z warzywami.


Tutaj w przepisie:
- 300g ugotowanego brązowego ryżu;
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku;
- 0,5 cm startego imbiru (lub pół łyżeczki imbiru w proszku);
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę;
- 150g mrożonej mieszanki warzywnej bez przypraw (marchewka, groszek itd);
- 1 łyżka sosu sojowego janego (może być ciemny);
- płatki chili (lub w proszku);
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek.


Wykonanie:
Olej podgrzewamy na średnim ogniu, wrzucamy cebulę i podsmarzamy. Dodajemy płatki chili, czosnek i imbir, smażymy 2-3 minuty.
Wrzucamy mrożone warzywka, mieszamy i smażymy chwilę aż zrobią się miękkie.
Ugotowany ryż i sos sojowy dodajemy do patelni, mieszamy wszystko i smażymy aż wszystko jest gorące.

Z przepisu wychodzą 3 porcje, każda po 188 kcal

2 komentarze:

  1. Super, dziękuje Ci bardzo za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a jakże smaczne danie i jakie kolorowe. Zamiast sojowego sosu dodałam domową kostkę rosolowa.

    OdpowiedzUsuń