piątek, 22 lutego 2013

Wołowina mielona z warzywami w pomidorach

Pyszny dodatek do makaronu pełnoziarnistego ( jako spaghetti ), ryżu brązowego lub fasoli, a nawet duszonych ziemniaków (ulubiona wersja mojego chłopaka).


Na 4 porcje:
- 250g chudej wołowiny mielonej;
- pół papryki czerwonej i pół zielonej, pokrojone;
- cebula, pokrojona dowolnie;
- 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone;
- ulubione warzywa;
- pasta pomidorowa lub sos pomidorowy (bez dodatków);
- przyprawy wedle uznania (pieprz, sól, sos sojowy, kminek mielony, papryka słodka, ostra, curry itp)
- zioła (oregano);
- tłuszcz do smażenia np. łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.

Najpierw smażymy wołowinę na tłuszczu. Kiedy ładnie zbrązowieje odsączamy tłuszcz (robimy wolne miejsce w woku-patelni przesuwając mięso i przechylamy patelnię, żeby tłuszcz zgromadził się w pustym miejscu patelni; nabieramy zebrany olej na łyżkę i wylewamy aż prawie nic nie zostanie).
Dodajemy czosnek i cebulę, następnie paprykę i inne warzywa. Chwilę smażymy i dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - 3 łyżki i trochę wody. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Porcja ma 183 kcal, 11,3g tłuszczu, 19g białka i tylko 7,5g węglowodanów
 

1 komentarz:

  1. Jem ostatnio często coś takiego, tylko zamiast wołowiny jest indyk i dodatkowo jeszcze pieczarki. Nie wyobrażam sobie jedzenia suchej kury z ryżem, jak można robić tak smaczne jedzenie.

    OdpowiedzUsuń