Doskonała na lekki lunch czy też kolację. Podana z mięsem tworzy dobry odżywczy obiad.
Składniki:
- 750g pomidorów pokrojonych w kostkę (albo puszka pomidorów);
- 1 cebula drobno posiekana;
- pokrojona zielona papryka;
- 4 posiekane ząbki czosnku;
- 400g (1 puszka) odsączonej białej fasoli;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cytryna - wyciśnięty sok plus utarta na drobnej tarce skórka;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- pół papryczki chili bez pestek drobno posiekanej;
- sól, pieprz;
- świeża pietrzuszka drobno posiekana do udekorowania.
Wymieszaj w misce pomidory, cebulę, chili, paprykę, sól, dużo pieprzu, czosnek, fasolę.
Dodaj
oliwę, startą skórkę i sok z cytryny oraz ocet i dobrze wymieszaj. Tak
przygotowaną fasolę można schłodzić i przed podaniem posypać pietruszka.
Z przepisu otrzymujemy 4 porcje. Każda ma 371 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz