Danie to jest wegetariańskie, ale zasmakuje z pewnością również amatorom mięs.
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka fasoli czerwonej;
- 1 puszka pomidorów;
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
- pół czerwonej i pół zielonej papryki;
- 2 ząbki czosnku;
- średnia cebula;
- mielony kminek (2/3 łyżeczki), pieprz cayenne i chili powder (po ćwierć łyżeczki);
- 150g mieszanki zielonego groszku i kukurydzy;
- sól, pieprz.
Podsmażamy przyprawy - kminek, chili i pieprz cayenne oraz pokrojone warzywa - czosnek, cebulę i paprykę na oliwie. Jak zmiękną dodajemy fasolę, groszek, kukurydzę i pomidory z puszki.
Gotujemy na małym ogniu 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Porcja ma 298 kcal ; 41g węglowodanów; 13,5g białka; 11,5g tłuszczu.
Na zdjęciu podane z jogurtem naturalnym. Żeby zwiększyć kaloryczność dania można użyć większej ilości oliwy i posypać gotowe chili tartym serem żółtym.
Proste przepisy kulinarne dla tych, co dbają o zdrowie, chcą się nauczyć zdrowego gotowania, zrzucić zbędne kilogramy. Przepisy pozwolą Wam odkryć głębię i różnorodność smaków natury, dzięki czemu gotowe, przetworzone produkty wydadzą się Wam niesmaczne i nieciekawe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Do chilli już się zabieram z dobre pół roku :) Nie jadłem jeszcze nigdy "zwykłego" ale po tym przepisie nie wiem czy pierwsze nie będzie wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuń