środa, 13 marca 2013

Lekki omlet kokosowy z szynką 160kcal

Lekkie śniadanie w biegu.


- 1 jajo;
- 1 łyżka mąki kokosowej (lub wiórek kokosowych zmielonych w młynku do kawy);
- 2 łyżki wody;
- duzy plaster szynki chudej - ok 25g;
- sól, pieprz;
- olej/oliwa w sprayu

Jajo, ubijamy w kobeczku/miseczce, dodajemy mąke kokosową, sól, pieprz i wodę.
Małą patelnię teflonową (non-stick) pokrywamy sprayem i kładziemy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony plasterek szynki, podsmażamy.
Zalewamy szynkę jajkiem i smażymy pod przykryciem z dwóch stron.
Cały omlet ma tylko 160 kcal i 13g białka.



2 komentarze:

  1. Genialny, a jednocześnie prosty przepis. Wygląda jak pizza. Na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No więc wypróbowane :) Pycha. A dzisiaj pierwsza próba Twojego chleba na zakwasie. Ciekawa jestem jak się uda bo w kwestii pieczenia chleba nie jestem za bardzo utalentowana.. Świetny blog. Wypróbuje wszystkie przepisy po kolei :) Pozdrawiam.
    M.

    OdpowiedzUsuń