poniedziałek, 4 marca 2013

Omlet owocowy - z pomarańczą


Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby omlety spożywać na słodko, ale wciąż zdrowo i dietetycznie.
Owoce są smacznym dodatkiem słodzącym potrawy. Przeważnie używam do takiego omletu ananasa, ale inne owoce też dobrze się zgrają (truskawki, maliny, jagody, banany).


Składniki:
- 1 pomarańcza;
- 2 jajka;
- 3 łyżki mąki kokosowej (lub zmielonych migdałów czy lnu mielonego);
- 3 łyżki mleka kokosowego (lub krowiego);
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie);
- szczypta soli.

Najpierw mieszamy w jednym naczyniu mąkę kokosową, sól i cynamon. Dodajemy 2 jajka i mleko i mieszamy lekko ubijając.


Smażymy obrane kawałki pomarańczy na oleju kokosowym.


Wlewamy miksturę jajeczną na patelnie zalewając kawałki pomarańczy.


Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1-2 minut następnie przewracamy na drugą stronę. Jeśli nie masz wprawy w przerzucaniu omletów/naleśników w powietrzu przełóż najpierw  omlet na większy talerz lub pokrywkę.





Smazymy również pod przykryciem.

1 omlet ma 441 kcal. Za dużo? Użyj wody zamiast mleka i oleju w sprayu zamiast oleju kokosowego - omlet będzie miał 311kcal
Na słodszą wersję: dodaj 1 łyżeczkę miodu do mikstury jajecznej lub rozsmaruj na gotowy omlet - dodatkowo 20 kcal

2 komentarze:

  1. Omlet z pomarańczą ?? To dopiero coś muszę wypróbować ciekawe połączenie smaków :) Ciekawe czy będzie dobre. Przepis wydaje się nie skomplikowany więc powinienem dać radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo i szybko się to przygotowuje. Czasami dodaję też trochę boczku, to dopiero połączenie! Warto kombinować różne składniki, można mile się zaskoczyć :)

      Usuń