niedziela, 3 marca 2013

Wegetariańskie burgery z soczewicy



Składniki na wegetariańskie burgery z soczewicy:
- 175g soczewicy;
- 1 cebula drobno posiekana;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony;
- pieprz, curry lub inne przyprawy (1-2 łyżeczki);
- 450ml kostki rosołowej;
- 50g mielonego siemienia lnianiego (lub pełnoziarnistej bułki tartej).

Smażymy cebulę na oliwie, dodajemy przyprawy, po ok. 2 minutach dodajemy soczewicę i rosół. Jak się zagotuje, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min. Odsączamy ewentualny płyn. Część soczewicy można wrzucić do miksera i zmiksować na masę ale nie koniecznie. Dodajemy siemię/bułkę tartą i formujemy 4 burgery. Na koniec wrzucamy na grilla/do piekarnika lub smażymy leciutko na patelni do zabrązowienia.
1 burger: 237 kcal

2 komentarze:

  1. pychota, A co do zastępowania mąki zmielonym siemieniem to niestety nie mam młynka, za to blenderem miksuje płatki owsiane i tym zastępuje mąke. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane też się świetnie nadają :)

    OdpowiedzUsuń