czwartek, 11 kwietnia 2013

Frittata czyli ompet po hiszpańsku



Frittata:

-  4 jajka,
-  2 ząbki czosnku,
-  mała cebula,
-  pół papryki zielonej lub czerwonej,
- 1 średni lub 2 mniejsze ugotowane wcześniej ziemniaki,
- 3 pieczarki (opcjonalnie),
- średni pomidor,
- masło 1 łyżka,
- sól, pieprz, zioła,
- trochę sera żółtego utartego, ok. 20g

Podsmażamy masło na średniej patelni. 
Warzywa drobno kroimy, ziemniaka i pomidora w 2cm kostkę. 
Jak masło się roztopi wrzucamy czosnek i po zarumienieniu się czosnku dodajemy cebulkę, następnie paprykę i pieczarki. Jeśli masło się wchłonie i patelnia zrobi się sucha można dodać wody. Nic się wtedy nie przypali a my nie musimy w nieskończoność dodawać tłuszczu.
W międzyczasie rozbijamy jajka w miseczce, dodajemy sól, pieprz i zioła, lekko ubijamy. 
Gdy warzywka się ładnie usmażą dodajemy do nich ziemniaka i pomidora. Chwilę smażymy i zalewamy wszystko masą jajeczną, która ma pokryć wszystkie warzywa na patelni. Warzywa nie muszą być w tym "utopione", będą wystawać ponad powierzchnię jajka.
Kiedy jajka będą zrobione od spodu, posypujemy wszystko tartym serem i ziołami. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika,żeby góra nam się nieco upiekła i ser roztopił.

Cały omlet ma 630 kcal, po 315 kcal na porcję.

Wersja mięsna:
Razem z cebulą podsmażamy 50g drobno pokrojonego boczku. 403 kcal / porcja.

1 komentarz:

  1. Na drugim blogu już widzę kolejną pyszność.; D
    To jest wspaniałe.*.*
    Obserwujemy ? Czekam na odpowiedź.; )
    Pozdrawiam ! : *

    OdpowiedzUsuń