sobota, 26 stycznia 2013

Masło orzechowe domowej roboty


Jeśli nie mamy dostępu do gotowego niesłodzonego masła orzechowego możemy je
zrobić sami bardzo szybko i w prosty sposób.
Potrzebujemy do tego:
  • młynek do mielenia kawy;
  • orzeszki ziemne solone lub nie (mogą też być migdały)
  • olej arachidowy lub inny orzechowy;
Mielimy orzechy w młynku do kawy. Bardzo szybko i łatwo się rozdrabniają.
Przekładamy do miseczki, dodajemy troszeczkę oleju i mieszamy. Dodajemy powoli
oleju aż do uzyskania odpowiedniej masy.
Można rownież dodać drobno pokrojone orzeszki, żeby uzyskać masło z drobinkami.
Jeśli użyliśmy niesolonych orzechów dodajemy do naszego masła odrobinę soli.
Przeciętnie 1 stołowa łyżka takiego masła to 90 kcal.

4 komentarze:

  1. Kurcze chyba kupię taki młynek do kawy.. Robiłam kiedyś masło orzechowe blenderem i mikserem, jeden spaliłam, a drugi prawie zajechałam:/ A te masła w sklepie w najlepszym wypadku są z cukrem i solą, a o innych "ulepszaczach" to już nie wspomne.
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, po co dodawać cokolwiek do takiego masła! A młynek do kawy na w mojej kuchni tyle zastosowań...

    OdpowiedzUsuń
  3. A z jakiej firmy masz ten młynek? Zamierzam właśnie nabyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lloytron młynek do kawy i przypraw, zwykły najtańszy :)

    OdpowiedzUsuń